В началото на седмицата израелският Кнесет, с поправка в закона, позволи

...
В началото на седмицата израелският Кнесет, с поправка в закона, позволи
Коментари Харесай

Критики срещу заселническата политика на Израел

В началото на седмицата израелският Кнесет, с корекция в закона, позволи на еврейските заселници да се върнат в четири селища на Западния бряг - Хомеш, Ганим, Кадим и Санур, намиращи се между палестинските градове Наблус и Дженин. 

Международните реакции не закъсняха: Съединени американски щати даже извикаха израелския дипломат Майкъл Херцог на диалози със заместник-държавната секретарка Уенди Шърман, която изрази " загрижеността на Съединени американски щати " по отношение на смяната на закона. Ход, който е нехарактерен за Вашингтон. 

Голям триумф за крайнодесните

Министър-председателят Бенямин Нетаняху побърза да посочи, че " държавното управление няма желание да основава нови селища в тези региони ". Но решението на Кнесета ще постави завършек на " дискриминационния и позорен закон ", който не разрешава на евреите да живеят в своята " историческа татковина ".

Решението е огромен триумф за крайнодесните партии в Израел, които поддържат основаването на повече еврейски заселнически селища на Западния бряг. Управляващата дясно-религиозна коалиция в Израел си сложи за цел разширението на израелските селища и по този метод възможното анексиране на части от окупирания Западен бряг.

През 2005 година държавното управление на Ариел Шарон реши евреите да се изтеглят от селищата в линията Газа и четири селища на Западния бряг. Като причина тогава бяха посочени огромните военни разноски за отбрана на заселниците. Но опасенията за сигурността, които Шарон имаше преди съвсем 20 години, през днешния ден са по-валидни от всеки път.

Ръст на насилието и конфликтите

Особено в северната част на Западния бряг обстановката се утежни доста през последните месеци: израелските военни оповестяват, че съвсем всекидневно организират " антитерористични интервенции " в градовете Дженин и Наблус. Насилието от страна на заселниците също се е нараснало. По палестински данни от началото на годината са починали минимум 80 души, в това число палестински бойци, само че също и цивилни. В Израел и окупирания Западен бряг минимум 15 израелци са убити при палестински набези.

Израелски заселници от Гиват Асаф на окупирания Западен бряг Снимка: Debbie Hill/Newscom/picture alliance

След изтеглянето през 2005 година заселниците построяват нелегално населено място в Хомеш, което включва и йешива - еврейско религиозно учебно заведение. Те са били изселвани няколко пъти от израелската войска. Сега обаче могат да се завърнат законно.

Наскоро крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху узакони девет селища, които противоречаха и на израелското право. Властите също по този начин дадоха позволение за построяването на към 7 хиляди нови жилища в селища на окупирания Западен бряг. 

В нарушаване на интернационалното право

Според интернационалното право израелските селища в окупираните палестински територии са противозаконни. Израел не приема това. Израел превзема и окупира Западния бряг и Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 година. По-късно Източен Йерусалим е анексиран. Палестинците желаят да основат своя лична страна на Западния бряг и в линията Газа със столица Източен Ерусалим. Изграждането на израелски селища се преглежда като сериозна спънка към тази цел, защото разделя палестинската територия на обособени анклави и прави съвсем невероятно основаването на единна страна.

Присъствието на повече заселници в израелските селища на територията на Западния бряг ще докара до нови спорове. По този метод държавното управление " основава условия, с цел да предотврати основаването на палестинска страна ", твърди лявата израелска организация " Мир в този момент ", която от години документира заселническата активност на израелските държавни управления. " Това е голям проблем за сигурността и източник на принуждение. Това решение ще има последствия за поколенията ", споделят от организацията. 

Гласуването в Кнесета последва единствено няколко часа след срещата на високо ниво на израелски и палестински представители в Шарм ел-Шейх, Египет, която се организира с посредничеството на Съединени американски щати и имаше за цел да докара до понижаване на напрежението. В заключителната декларация Израел се ангажира да не подхваща нови действия по заселване през идващите четири месеца - като една от ограниченията за отбягване на по-нататъшна ескалация по време на Рамадана.

Източен Ерусалим: участници в митинг против заселническата политика на ИзраелСнимка: Tania Kraemer/DW

Палестинските управляващи и интернационалната общественост разкритикуваха решението на Кнесета. Палестинският президент Махмуд Абас го разгласи за “нарушение ” на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 2016 година, която дефинира селищата като незаконни. От Вашингтон го разкритикуваха като " провокативно и контрапродуктивно ". Съединени американски щати са " извънредно обезпокоени ", съобщи Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати, като означи, че " Хомеш е издигнат върху частна палестинска благосъстоятелност ". Законът опонира и на гаранциите, контрактувани още по времето на президента Джордж Буш-младши, сподели той. " Преди към 20 години министър-председателят Ариел Шарон, от името на Израел, удостовери документално пред Джордж У. Буш, че ще изтегля селищата в северната част на Западния бряг, с цел да стабилизира обстановката. "

Критики от всички направления

Това е следващ епизод на дипломатическо напрежение сред администрацията на Байдън и държавното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху, който към момента чака покана за посещаване в Белия дом. Остри реакции има и от страна на Организацията на обединените народи, Европейския съюз, в това число Германия, както и от прилежаща Йордания. 

Според локални медии израелският дипломат в Аман е бил привикан от управляващите поради расистки и антиарабски изявления на крайнодесния финансов министър Бецалел Смотрич. Смотрич, който оглавява и гражданско-военната администрация в окупирания Западен бряг, е декларирал на събитие в Париж, че няма такова нещо като " палестински народ ". Политикът от партията " Религиозен ционизъм " е застанал пред карта, на която окупираният Западен бряг и Йордания са изобразени като израелска територия.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР